Logo Groningen Werkt Slim

Duurzame Bedrijvendag 2022

Op dinsdag 11 oktober 2022 organiseerde Groningen Werkt Slim in samenwerking met Making City en New Energy Coalition de eerste Duurzame Bedrijvendag van en in Groningen! 


De middag was gericht op ondernemers binnen de gemeente en de provincie Groningen en in het specifiek op midden- en grootverbruikers van energie met een eigen bedrijfspand.


Ondernemers zagen bij de locaties wat verduurzamen van een bedrijfspand of bedrijfsproces in de praktijk betekent en wat het oplevert. IKEA Groningen en de Mediacentrale gaven zo een kijkje in hun bedrijfsvoering. En de rondleiding gaf ook vele antwoorden. Na afloop werd er nagepraat, vragen gesteld en contactgegevens uitgedeeld om samen verder te verduurzamen.

Korte terugblik Mediacentrale

Bij de Mediacentrale was de grootste verduurzamingsmaatregel de warmte koude opslag (WKO) in combinatie met een innovatief warmtepompsysteem. Op de vraag waarom er niet eerst voor energiebesparende maatregelen is gekozen, heeft Tim Graafsma van Waarborg Vastgoed een duidelijk antwoord “We moesten de ketel vervangen, dus was dit een natuurlijk moment om die te vervangen met een duurzaam alternatief. Daarnaast vereiste de subsidie via het EU Making City project een innovatieve verduurzamingsmaatregel en dit paste daar mooi in.”

Daarnaast geeft Graafsma aan dat je in het verduurzamen van je pand kan kiezen voor de financieel meest voordelige optie, maar dat zij hebben gekozen voor de meest duurzame optie. Floris Van Dijk van Groningen Werkt Slim sluit hier in zijn verhaal op aan: “De afgelopen jaren hebben we kunnen zien welke ondernemers het meeste succes hadden in het verduurzamen van hun bedrijf en dat zijn de bedrijven die niet alleen vanuit cijfers en theorie verduurzamen, maar die ook hart voor de zaak hebben omdat het bijv. een familiebedrijf is dat doorgegeven moet worden en dus kiezen voor duurzamere opties”.


Korte terugblik IKEA Groningen
De Groningse vestiging beslaat 38.000 vierkante meter dus er is veel te verduurzamen. Ook de medewerkers, maar liefst rond de 1000, worden geheel meegenomen in de duurzame ambities. Zo is er steeds meer aandacht voor vegetarisch eten vanwege de hoge CO2-uitstoot van vleesconsumptie. De rondleiding liet veel zien: het afvalbeleid, zonnepanelen, de circulaire hub, de aandacht voor duurzaam richting de klant en meer. Ook richting hun leveranciers speelt verduurzamen een rol want de leveranciers moeten voldoen aan de Iway-gedragscode. Men geeft aan dat het vaak kiezen is: verkoop of duurzaamheid zoals het voorbeeld van de inzet van de hoeveelheid (LED-)verlichting. Meer licht, meer verkoop maar ook meer stroomverbruik. De balans vinden is dan de opdracht. Na afloop presenteerde de F&B-manager heerlijke hapjes waaronder plantaardige balletjes, die maar een fractie aan CO2-uitstoot met zich meebrengen dan de vleesballetjes en ze zijn minstens zo lekker. Zo doet IKEA Groningen dat.

Presentaties:
CO2-uitstoot - Groningen Werkt Slim en ZeroCo2:

https://we.tl/t-9OjVePHLjY



Dank aan alle deelnemers, de gastheren en sprekers! #groenekansen


   

Wilt u op de hoogte blijven van onze evenementen en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam ondernemen? Meld u dan zeker aan voor onze nieuwsbrief.