Logo Groningen Werkt Slim

NIEUW IN DIENST: ADVISEUR PIETER VAN HAAREN

Steeds meer Groningse bedrijven willen verduurzamen. En dus heeft Groningen Werkt Slim een extra ‘adviseur duurzaam ondernemen’ aangenomen. Pieter van Haaren gaat de komende tijd op bezoek bij bedrijven om te kijken hoe ze het beste en slimst kunnen verduurzamen. “Groningen is het middelpunt van de energietransitie”, zegt Van Haaren, die van oorsprong uit Rotterdam komt. “Er zijn hier echt heel veel bedrijven en organisaties die een enorme wil hebben om te verduurzamen. Niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar ook omdat men écht verantwoord wil ondernemen.”


Pieter van Haaren vormt nu samen met Floris van Dijk het team adviseurs van Groningen Werkt Slim. “Wat Pieter zegt, klopt”, zegt hij. “We zitten echt midden in de orkaan van de energietransitie. De bewustwording rond duurzaamheid heeft bij grote en kleine bedrijven, onderwijsinstellingen en andere organisaties de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Groningen wil de rest van het land een stap voor zijn. En dan is Groningen Werkt Slim de juiste partij om advies in te winnen.”We gaan net een stapje verder

Volgens Van Dijk onderscheidt het samenwerkingsverband van de provincie en de gemeente Groningen en de bedrijvenverenigingen in de stad door hun onafhankelijke rol. “Er zijn natuurlijk tientallen adviesbureaus, maar die hebben vaak hun eigen specialisme”, zegt Van Dijk. “Wij zien onszelf meer als een verbinder. We zijn vooral generalistisch adviserend en als er juist specialistische kennis nodig is, verwijzen wij door. Zelf kijken we eerst naar de vraag en of we die zelf kunnen beantwoorden. We kijken bijvoorbeeld welke subsidieregelingen er zijn en welke verschillende mogelijkheden er zijn om vervolgens daadwerkelijk te verduurzamen. En dan gaan we net een stapje verder. Misschien is het slimmer om eerst je dak te isoleren, voordat je er zonnepanelen op legt. Misschien kun je beter gebruik maken van wit bitumen, zodat het zonlicht beter kaatst. Laatst was ik bij een hotel dat een verduurzamingsslag heeft aangegrepen om het hele gebouw op te knappen.”


Beide heren merken dat Groningen Werkt Slim het dus steeds drukker krijgt. “Duurzaamheid was ooit het vervangen van je gloeilampen voor een LED-lampje, maar er is nu zoveel meer mogelijk en er wordt ook meer verwacht. We zijn nu aangekomen bij vega(n) lunches in kantines en massale ‘op de fiets naar je werk-dagen’. Ook is er steeds meer aandacht voor de circulaire economie: kunnen we restproducten gebruiken voor nieuwe producten?”, zegt Van Dijk. Volgens Pieter van Haaren speelt bij bedrijven vaak de vraag waar ze moeten beginnen. “Het is goed om overzicht en structuur te bieden”, zegt hij. “Als onafhankelijke partij kan Groningen Werkt Slim goed vertellen wat logische stappen zijn.”


“En vergeet ook niet de kracht van samenwerking”, legt Van Dijk uit. “De bedrijvenverenigingen zien ook dat de behoefte om te verduurzamen toeneemt. Ze willen een rol spelen in de energietransitie. Sommige bedrijven hebben een klein dak, maar gebruiken heel veel stroom. Terwijl hun buurman weinig verbruik heeft, maar een enorm dak kan hebben. Daar liggen kansen als je gaat samenwerken.”


Vrijwel altijd maatwerk 

Pieter van Haaren ziet het als zijn rol om echt naast de ondernemer te gaan staan en samen te kijken naar de mogelijkheden. “Dat is vrijwel altijd maatwerk”, zegt hij. “Het helpt om samen een helicopterview te nemen, om de creatieve oplossingen te zoeken. En die oplossing is dus voor elke ondernemer anders! Wat denk ik ook heel belangrijk is, is dat je praktisch advies geeft en dezelfde taal spreekt.‘You’re in or you’re out!

En natuurlijk ziet Van Dijk ook dat er ondernemers zullen zijn die bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd de slag niet meer willen maken. “Maar het verschil tussen die partijen en anderen wordt groter: you’re in or you’re out. De nieuwe generatie pakt het nu wel op.” “Je kunt nu ook gewoon geld verdienen door te verduurzamen”, zegt Van Haaren. “Verduurzamen is een vereiste voor de continuïteit van een bedrijf. Er zijn straks grote multinationals die hun CO2 moeten terugdringen en dan dus ook alleen maar zakendoen met duurzame bedrijven.”


Floris van Dijk en Pieter van Haaren gaan de komende tijd weer de boer op om bedrijven van advies te voorzien. “We vinden het belangrijk om ondernemers proactief te benaderen”, legt Van Dijk uit. “Een ondernemer is zelfredzaam, dat zit in zijn of haar DNA. Maar het inwinnen van goed advies loont altijd.” Van Haaren: “Het is al een hele winst als we logica kunnen aanbrengen in het enorme aanbod van regelingen en maatregelen. Dan kan de ondernemer een enorme stap maken. En het is natuurlijk fantastisch als je ze terugbelt, dat ze dan vertellen welke maatregelen ze hebben genomen.”


Wilt u een van onze adviseurs spreken? Klik dan hier.

Wat wilt u weten over laadpalen voor uw bedrijf | Groningen Werkt Slim

Adviseurs Groningen Werkt Slim 

Links: Pieter van Haaren. Rechts: Floris van Dijk