Maatregelen om energie te besparen hebben nog nooit zo veel geld opgeleverd. Prijzen van energie en gas zijn schrikbarend hoog en drukken op de financiële bedrijfsresultaten. Daar bent u niet voor aan het werk. Het goede nieuws: u kunt zelf als ondernemer veel doen om energieverbruik en -kosten in de hand te houden. Met de volgende 10 tips kunt u al verschil maken, ook in uw eigen portomonnee.
Deze 10 tips staan beschreven in onze nieuwe flyer. U kunt deze hier downloaden.
Met behulp van de gratis online tool, de Slimme CO2-thermometer, of de uitgebreidere online tool, de Milieubarometer, brengt u het energieverbruik in beeld. Zo heeft u beter zicht op het verbruik, is het gemakkelijker om aan de milieuregelgeving te voldoen en de kosten te verlagen. Weten waar u moet beginnen is dus de eerste stap:
www.slimmeco2thermometer.nl | www.milieubarometer.nl/nl/home
Vervang TL-verlichting en gloeilampen door led-verlichting. Led-lampen verbruiken minder stroom, zijn efficiënter en gaan veel langer mee.
En misschien voor de hand liggend: zet de verlichting uit wanneer er niemand in het pand of in bepaalde ruimtes is, ook ‘s nachts en in het weekend.
Print niet onnodig documenten. Er rolt dagelijks nog steeds te veel papier uit
de printers. Ook kunt u kiezen voor energiezuinige printers. En wist u dat het mogelijk is om een duurzaam lettertype te gebruiken? Dit type verbruikt minder inkt per letter: https://ecotoday.nl/duurzame-lettertypes-bespaar-tot-wel-50-inkt-met- deze-groene-lettertypes/
Mobiel of thuis werken wordt steeds gemakkelijker. Het moet natuurlijk kunnen met het werk, maar als het kan, dan bespaart het u als werkgever beslist energie. De verwarming kan een paar graden lager en er is minder verlichting (en koffie en thee) nodig. Het is dus altijd een besparing.
5. Verwarm bewust.
Ga bewust om met de airconditioning en de verwarming. Waar en wanneer staat de cv onnodig aan? En in de winter: houd ramen en deuren zoveel mogelijk dicht behalve als u even ventileert. Vaak kan de thermostaat omlaag, zeker op bepaalde tijden. Kijk ook eens op www.zetmop60.nl.
Voor ondernemers in de detailhandel en horeca heeft Groningen Werkt Slim hier gratis ‘Wij zijn OPEN’-bordjes voor aan de deur beschikbaar. Vraag deze aan via deze link.
6. Warmtescan
Vraag direct een gratis warmtescan door een adviseur van Groningen Werkt Slim aan. Zo werkt u toe naar een duurzamer bedrijfspand. Met deze warmte- scan ziet u direct de koude- en warmtelekken.
7. Isoleren.
Isoleren betekent ook: ventileren. Er zijn meerdere mogelijkheden dus laat u hierover goed adviseren. Let bij isoleren vooral op de isolatie van leidingen in onverwarmde ruimtes. Ook vervangen van glas kan serieuze besparingen opleveren. Zo isoleert HR++-glas aanzienlijk beter. Er zijn ook goedkopere oplossingen zoals een voorzetraam.
8. Slim werken.
Staat apparatuur wel op de slimste plek? Of staat de koeling direct voor de radiator? Kijk eens met een frisse blik naar de inrichting van uw bedrijfspand, dat kan zomaar vele euro’s schelen.
9. Zet uit wat niet nodig is.
Te voor de hand liggend? Zet apparaten uit die op dat moment niet gebruikt worden. Dat betekent dat ze niet op stand-by staan. Let op onnodig brandende lampen en zet ook eventuele klokjes uit.
10. Overzicht van Erkende Maatregelen.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de Erkende Maatregelenlijsten (EML) opgesteld. Hierop staan voor 19 sectoren de belangrijkste maatregelen om energie te besparen. Deze maatregelen hebben een terugverdientijd van maximaal vijf jaar: https://www.rvo.nl/onderwerpen/informatieplicht-energiebesparing/ bedrijven-en-instellingen/eml
Wilt u zelf zoeken naar subsidies? Ga dan naar deze pagina op de site van het RVO en zoek op de trefwoorden ISDE, EIA en MIA: https://www.rvo.nl/ subsidies-financiering
Wilt u met uw bedrijf of instelling een stap verder zetten met verduurzamen, neem dan contact met Groningen Werkt Slim op.
En wilt u meer weten over duurzaam gebouwenontwerp, -en beheer en huisvesting, kijk dan op www.syplon.nl.